Oryginalne przepisy świąteczne

WLUSTRZE - Oryginalne przepisy świąteczne

Przepisy świąteczne nie muszą być co roku takie same. Tradycja tradycją, ale nieco urozmaicenia jeszcze nikomu na złe nie wyszło! Warto coś zmienić, żeby zachwycić rodzinę nowymi smakami. A tradycji wcale łamać nie trzeba.

Przepisy świąteczne inaczej

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy większość czasu spędza się zapewne przy stole zastawionym przysmakami. Od Wigilii zaczynając, a na zjadaniu resztek już po Świętach kończąc. Na długo przed Świętami warto się zastanowić, jakie przepisy świąteczne w tym roku się wykorzysta. Zaplanowanie pozwala uniknąć pracy na ostatnią chwilę. I da więcej radości z przygotowań.

Na liście typowych składników i potraw, które na Święta muszą się pojawić na stole, są: śledź, karp, makowiec, grzyby, barszczyk, pierogi, piernik. Każda z Was może dopisać swoje świąteczne must have. Większość to będą przepisy wigilijne. Zresztą – kto nie zjada resztek z wigilijnego stołu w Boże Narodzenie?

Co zrobić, żeby świąteczna kuchnia była jednocześnie tradycyjna i oryginalna? Wykorzystać nowe przepisy z tradycyjnymi składnikami! Wszak Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Stawiam na rybę. Poniżej moje sprawdzone propozycje.

A jeśli te smaczne rozważania przyprawiają Cię tylko o ból głowy, bo zamierzasz spędzić Święta na diecie, to nie martw się. Nawet na diecie Święta mogą być pyszne. Poza tym kto zabronił próbować wszystkiego po trochu?

Przykładowe przepisy świąteczne z rybą

Na początek śledź. Przepisy wigilijne stawiają zwykle na tego w oleju albo tego w śmietanie? Nuuuda! Niżej przepis na śledzia idealnie wpisującego się w atmosferę Świąt. Przyprawy korzenne grają tutaj pierwsze skrzypce.

Śledź korzenny

  • 6x filet ze śledzia,
  • 1x cebula,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 190 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno,
  • 5x goździki,
  • 1 łyżka przyprawy maggi,
  • 5x ziele angielskie,
  • pół łyżeczki nasion kardamonu,
  • starta skórka pomarańczy.

Przyprawy (bez cynamonu) prażyć na suchej patelni. Utrzeć w moździerzu, dodając cynamon. Śledzie pokroić w duże kostki. Dodać do nich miód, maggi i sok z cytryny.

Cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki. Dodać do śledzi.

Skórkę pomarańczy, przyprawy i olej dodać do śledzi. Wymieszać. Przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki.

wlustrze - cytat, przepisy świąteczne

 

A skoro już o rybach mowa… Przepisy wigilijne nie obejdą się bez karpia. Jak podać go inaczej niż zwykle? Można włożyć go w pierogi i w ten sposób załatwić potrawę 2w1. A jeśli ktoś by pytał, to 12 potraw jest!

Farsz z karpia do pierogów

  • 400 g filetów z karpia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1x jajko,
  • 1x cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • czerstwa bułka pszenna,
  • 3 łyżki mleka,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Filety zmielić w maszynce, dodając czerstwą bułkę. Cebulę pokroić i smażyć na maśle. Do zmielonej ryby dodać pokrojony czosnek i natkę pietruszki, jajko. Dodać przyprawy. Uformować kulki i wkładać do ciasta, zlepiając pierogi.

List do Mikołaja napisany, lista prezentów zakończona. Teraz czas na listę zakupów na potrawy święteczne. Im wcześniej – tym lepiej. I przede wszystkim spokojniej.


Karolina Mrozek | Autor wlustrze.pl


Karolina Mrozek

Polonistka, która nie ubiera spódnic po kostki, korektorka mająca świadomość własnych błędów. Kiedyś zaczynała dzień od kilku stron książki – dziś czyta, kiedy dziecko śpi.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz