fbpx

Szybki i tani obiad

Szybki i tani obiad

Szybki i tani obiad to wyzwanie wszystkich tych, którzy na co dzień zajmują się gotowaniem.
Wbrew pozorom pomysłów na takie dania jest mnóstwo. Jesteś studentką i planujesz swoje obiady, aby były jednocześnie pożywne i dość tanie? A może prowadzisz dom i podjęłaś wyzwanie robienia posiłków za jak najniższą cenę? Oto kilka pomysłów.

Szybki i tani obiad bez mięsa

Wiadomo, co czyni obiad droższym. To oczywiście mięso. Spróbuj zrezygnować co jakiś czas z mięsa, a wtedy po pierwsze będziesz jeść więcej warzyw, a po drugie sporo oszczędzisz.

Danie makaronowo-warzywne

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu penne,
  • 1 cebula (np. czerwona)
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • sól, pieprz,
  • bazylia w proszku,
  • masło.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Cebule pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż przez chwilę, aż liście zwiędną. Dodaj pokrojonego na kawałki pomidora. Dodaj serek oraz przyprawy. Na koniec wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Kotlety z jajek

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • bułka tarta,
  • 0,5 pęczka pietruszki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól, pieprz,
  • oregano, bazylia,
  • olej do smażenia.

5 jajek ugotuj na twardo, następnie pokrój drobno. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Pietruszkę posiekaj.

Do ugotowanych jajek dodaj 1 surowe jajko, cebulę, pietruszkę i przyprawy. Wymieszaj, uformuj kotlety, panieruj w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym na patelni oleju.

Przygotuj bulion (np. z kostek rosołowych). Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Przypraw i gotuj przez chwilę.

Usmażone kotlety polewaj sosem przed podaniem.

Szybki i tani obiad z mięsem

Gulasz ziemniaczany

Dania jednogarnkowe to jedne z potraw, które bardzo szybko się przygotowuje. Można w nich wykorzystać niemal wszystkie składniki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 g boczku wędzonego (możesz tez wykorzystać inne mięso, np. indyka lub kurczaka),
  • 2 cebule,
  • 2 papryczki pepperoni,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • odrobina mąki.

Ziemniaki obierz i umyj. Jednego zetrzyj na tarce, resztę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle, dodając słodką paprykę. Dodaj ziemniaki, posiekane papryczki i bulion. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Boczek pokrój w kostkę, przysmaż. Dodaj do garnka z resztą gotujących się składników. Przed wyłączeniem dodaj startego ziemniaka i mąkę. Wymieszaj i gotuj, aż gulasz zgęstnieje.

Aby gulasz był gęstszy, możesz spróbować przygotować go także z makaronem (jak na zdjęciu).

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Skip to content