Szybki i tani obiad
Szybki i tani obiad to wyzwanie wszystkich tych, którzy na co dzień zajmują się gotowaniem.
Wbrew pozorom pomysłów na takie dania jest mnóstwo. Jesteś studentką i planujesz swoje obiady, aby były jednocześnie pożywne i dość tanie? A może prowadzisz dom i podjęłaś wyzwanie robienia posiłków za jak najniższą cenę? Oto kilka pomysłów.
Szybki i tani obiad bez mięsa
Wiadomo, co czyni obiad droższym. To oczywiście mięso. Spróbuj zrezygnować co jakiś czas z mięsa, a wtedy po pierwsze będziesz jeść więcej warzyw, a po drugie sporo oszczędzisz.
Danie makaronowo-warzywne
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu penne,
- 1 cebula (np. czerwona)
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki serka śmietankowego,
- sól, pieprz,
- bazylia w proszku,
- masło.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Cebule pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż przez chwilę, aż liście zwiędną. Dodaj pokrojonego na kawałki pomidora. Dodaj serek oraz przyprawy. Na koniec wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Kotlety z jajek
Składniki na 2 porcje:
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- bułka tarta,
- 0,5 pęczka pietruszki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól, pieprz,
- oregano, bazylia,
- olej do smażenia.
5 jajek ugotuj na twardo, następnie pokrój drobno. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Pietruszkę posiekaj.
Do ugotowanych jajek dodaj 1 surowe jajko, cebulę, pietruszkę i przyprawy. Wymieszaj, uformuj kotlety, panieruj w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym na patelni oleju.
Przygotuj bulion (np. z kostek rosołowych). Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Przypraw i gotuj przez chwilę.
Usmażone kotlety polewaj sosem przed podaniem.
Szybki i tani obiad z mięsem
Gulasz ziemniaczany
Dania jednogarnkowe to jedne z potraw, które bardzo szybko się przygotowuje. Można w nich wykorzystać niemal wszystkie składniki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 50 g boczku wędzonego (możesz tez wykorzystać inne mięso, np. indyka lub kurczaka),
- 2 cebule,
- 2 papryczki pepperoni,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki kminku,
- 2 liście laurowe,
- odrobina mąki.
Ziemniaki obierz i umyj. Jednego zetrzyj na tarce, resztę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle, dodając słodką paprykę. Dodaj ziemniaki, posiekane papryczki i bulion. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
Boczek pokrój w kostkę, przysmaż. Dodaj do garnka z resztą gotujących się składników. Przed wyłączeniem dodaj startego ziemniaka i mąkę. Wymieszaj i gotuj, aż gulasz zgęstnieje.
Aby gulasz był gęstszy, możesz spróbować przygotować go także z makaronem (jak na zdjęciu).