Pomysł na bezmięsny obiad



Masz ochotę przez kilka dni w tygodniu nie jeść mięsa, ale brakuje Ci pomysłów na to, czym je zastąpić? Oto jeden z pomysłów na sycące danie bez mięsa.
Ziemniaki faszerowane jajkami sadzonymi
porcja na 4 osoby
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- 4 jajka,
- 1 średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g startej mozzarelli,
- świeży szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 30–40 min na temperaturę 200 stopni. W tym czasie rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 5 min.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika, przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Wydrążony miąższ dodaj do cebuli i czosnku, dorzuć starty ser, sól i pieprz według preferencji i smaż, aż ser się rozpuści. Farsz włóż do ziemniaków, ugnieć i zrób wgłębienie w środku. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia i rozbij po jednym jajku, wlewając je do zrobionego wgłębienia. Piecz przez 15 min w 180 stopniach. Na końcu posyp szczypiorkiem.
Smacznego!