Jak porządkować przepisy kulinarne?

WLUSTRZE - jak porządkować przepisy kulinarne

Jak porządkować przepisy kulinarne? Nic prostszego! Wystarczy trochę samodyscypliny i gotowe. Taka wiedza przyda się zwłaszcza przed Świętami, kiedy w domu panuje sajgon, a przepis na najlepszy makowiec na świecie dziwnym trafem się zgubił.

Jak porządkować przepisy kulinarne – przepiśnik

Pewnie niejedna z Was co jakiś czas przeżywa od początku ten sam dramat. Nie może znaleźć przepisu na sernik, który jest najlepszy na świecie, smakował mężowi, a i teściowej nie wyrwało się przy nim nic przykrego. Stres niszczy cerę, ale i na kulinaria wpływa niedobrze. Nawet znany kucharz Gordon Ramsay powiedział: Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję. Celowo nie utożsamiam się z Wami w tym momencie. Bo ja nie mam takiego problemu. Odkryłam najlepszy sposób na to, jak porządkować przepisy kulinarne. I dzięki temu moje życie jest łatwiejsze. Przynajmniej ta jego część, która się dzieje w kuchni.

Przepiśnik to sposób na kulinarne bolączki. To taki zeszyt, w którym spisuje się wszystkie ulubione i sprawdzone przepisy. To znany sposób, ale trzeba mieć na niego pomysł. Inaczej nic z tego.

Inspiracją dla mnie była moja mama. Ona – tak jak i pewnie większość mam – ma w domu taki zeszyt. Od młodości spisywała w nim wszystko – te trudniejsze i te proste przepisy.

Ale, ale! Nie wzorowałam się na wszystkim! Zeszyt mamy nie dość, że miał zapisane kartki, to jeszcze za okładką można było znaleźć mnóstwo karteczek z recepturami na ciasta, mięsa itd. I mimo że dobrze zaczęła, brakło trochę samodyscypliny. Przepisy i tak się gubiły.

Moje rady na to, jak porządkować przepisy kulinarne, są takie:

  • zapisuj wyłącznie to, co już przetestowałaś,
  • zapisuj wyłącznie to, co chcesz kiedyś powtórzyć,
  • zapisuj od razu po zjedzeniu dania – inaczej zgubisz/zapomnisz.

Dobrze jest, aby taki przepiśnik miał kilka rozdziałów. Przykładowo: Apetyczne przekąski, Aromatyczne zupy, Obiady palce lizać, Pyszne desery, Sekretne przetwory, Dania dietetyczne. Tak łatwiej szukać. Możesz też podzielić zeszyt na rozdziały: Moje ulubione dania, Ulubione dania męża, Dania akceptowane przez teściową. Kwestia indywidualnych potrzeb.

Przepiśnik można założyć samodzielnie (wystarczy gruby zeszyt) albo kupić gotowy i tylko wpisywać proste przepisy. To coś jak książka kucharska, tylko tworzona na bieżąco. No i masz tam tylko to, co naprawdę Ci smakuje. To też bardzo dobry pomysł na prezent.

WLUSTRZE - cytat - jak porządkować przepisy kulinarne

Porządkowanie przepisów w pudełku

Przepiśnik ma taki minus, że trzeba pamiętać o wpisywaniu na bieżąco wszystkich receptur. Komuś, kto nie jest zdyscyplinowany w domu, ten pomysł się nie nada. Wtedy lepiej założyć pudełko lub segregator i tam wrzucać karteczki z przepisami. Ale i tu trzeba trochę pomysłowości. Jeśli wrzucisz wszystkie przepisy w jedno miejsce, to po pewnym czasie będzie ich za dużo. I tak pojawi się problem z szukaniem. Zatem – jeśli pudełko, to przegródki z „rozdziałami” (patrz: akapit wyżej). Jeśli segregator, to zakładki z „rozdziałami” (też patrz: akapit wyżej).

Dzięki takiemu wyjściu nie musisz przepisywać. Jeśli ktoś da Ci przepis, od razu go wrzucasz. Jeśli znajdujesz ciekawe i proste przepisy w internecie, tylko drukujesz. Bez zbędnych ceregieli.

Lepiej mieć mniej przepisów, ale sprawdzonych, niż mnóstwo, ale nie-do-zrobienia. Realizując pomysł na to, jak porządkować przepisy kulinarne, da się żyć bardziej minimalistycznie. I smacznie!

 


Karolina Mrozek | Autor wlustrze.pl


Karolina Mrozek

Polonistka, która nie ubiera spódnic po kostki, korektorka mająca świadomość własnych błędów. Kiedyś zaczynała dzień od kilku stron książki – dziś czyta, kiedy dziecko śpi.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz