Przepisy świąteczne nie muszą być co roku takie same. Tradycja tradycją, ale nieco urozmaicenia jeszcze nikomu na złe nie wyszło! Warto coś zmienić, żeby zachwycić rodzinę nowymi smakami. A tradycji wcale łamać nie trzeba.
Przepisy świąteczne inaczej
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy większość czasu spędza się zapewne przy stole zastawionym przysmakami. Od Wigilii zaczynając, a na zjadaniu resztek już po Świętach kończąc. Na długo przed Świętami warto się zastanowić, jakie przepisy świąteczne w tym roku się wykorzysta. Zaplanowanie pozwala uniknąć pracy na ostatnią chwilę. I da więcej radości z przygotowań.
Na liście typowych składników i potraw, które na Święta muszą się pojawić na stole, są: śledź, karp, makowiec, grzyby, barszczyk, pierogi, piernik. Każda z Was może dopisać swoje świąteczne must have. Większość to będą przepisy wigilijne. Zresztą – kto nie zjada resztek z wigilijnego stołu w Boże Narodzenie?
Co zrobić, żeby świąteczna kuchnia była jednocześnie tradycyjna i oryginalna? Wykorzystać nowe przepisy z tradycyjnymi składnikami! Wszak Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Stawiam na rybę.Poniżej moje sprawdzone propozycje.
A jeśli te smaczne rozważania przyprawiają Cię tylko o ból głowy, bo zamierzasz spędzić Święta na diecie, to nie martw się. Nawet na diecie Święta mogą być pyszne. Poza tym kto zabronił próbować wszystkiego po trochu?
Przykładowe przepisy świąteczne z rybą
Na początek śledź. Przepisy wigilijne stawiają zwykle na tego w oleju albo tego w śmietanie? Nuuuda! Niżej przepis na śledzia idealnie wpisującego się w atmosferę Świąt. Przyprawy korzenne grają tutaj pierwsze skrzypce.
Śledź korzenny
6x filet ze śledzia,
1x cebula,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka cynamonu,
190 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno,
5x goździki,
1 łyżka przyprawy maggi,
5x ziele angielskie,
pół łyżeczki nasion kardamonu,
starta skórka pomarańczy.
Przyprawy (bez cynamonu) prażyć na suchej patelni. Utrzeć w moździerzu, dodając cynamon. Śledzie pokroić w duże kostki. Dodać do nich miód, maggi i sok z cytryny.
Cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki. Dodać do śledzi.
Skórkę pomarańczy, przyprawy i olej dodać do śledzi. Wymieszać. Przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki.
A skoro już o rybach mowa… Przepisy wigilijne nie obejdą się bez karpia. Jak podać go inaczej niż zwykle? Można włożyć go w pierogi i w ten sposób załatwić potrawę 2w1. A jeśli ktoś by pytał, to 12 potraw jest!
Farsz z karpia do pierogów
400 g filetów z karpia,
1 ząbek czosnku,
1x jajko,
1x cebula,
1 łyżka masła,
czerstwa bułka pszenna,
3 łyżki mleka,
sól, pieprz,
natka pietruszki.
Filety zmielić w maszynce, dodając czerstwą bułkę. Cebulę pokroić i smażyć na maśle. Do zmielonej ryby dodać pokrojony czosnek i natkę pietruszki, jajko. Dodać przyprawy. Uformować kulki i wkładać do ciasta, zlepiając pierogi.
List do Mikołaja napisany, lista prezentów zakończona. Teraz czas na listę zakupów na potrawy święteczne. Im wcześniej – tym lepiej. I przede wszystkim spokojniej.
Karolina Mrozek Polonistka, która nie ubiera spódnic po kostki, korektorka mająca świadomość własnych błędów. Kiedyś zaczynała dzień od kilku stron książki – dziś czyta, kiedy dziecko śpi.
3 komentarze
[…] z innej beczki. Dobre książki to też… książki kucharskie! Banalne, ale […]
[…] pieczoną w piekarniku albo duszoną lub warzywa do świątecznego obiadu przygotowywane na parze. Oryginalne przepisy świąteczne zachwycą Twoich […]
[…] Oryginalne przepisy świąteczne […]