fbpx

Inspiracje na zdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie w wersji innej niż zwykle? Kusząca propozycja. Poniżej kilka pomysłów na posiłki o poranku inne niż zwykle. Sprawdź, które Ci posmakują.

Zdrowe śniadanie – nie musi być nudne

Śniadanie zwykle kojarzy się z kanapką posmarowaną masłem, szynką i serem żółtym, ewentualnie jakimś warzywem. Przyznaj się, ile razy miałaś ochotę zjeść coś innego, ale zwyczajnie nie masz czasu lub pomysłu, co przygotować.

Śniadanie nie musi być nudne. Oto kilka pomysłów na zdrowe śniadanie, dzięki którym będziesz się cieszyła nowinkami w kuchni, a przy tym dasz sobie dawkę cennych witamin.

Zdrowe śniadanie do przygotowania dzień wcześniej

Zdrowe śniadanie kojarzy się z dużym nakładem pracy. Jeśli jesteś osobą, która lubi planować, lubisz wiedzieć wcześniej, co musisz kupić, to poniższe przepisy są właśnie dla Ciebie. Aby rano móc zjeść zdrowe śniadanie, możesz je przygotować dzień wcześniej i włożyć na przykład do lodówki.

Ciastka owsiane

Składniki na 12 ciastek:

  • 280 g płatków owsianych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 2 łyżki posiekanych daktyli.

Ilość składników możesz dowolnie zmieniać w zależności od tego, które bardziej lubisz lub ile porcji chcesz otrzymać.

Przygotowanie:

Na patelnię wyłóż olej, masło, miód i wymieszaj je. Dołóż resztę składników. Wymieszaj i przelej do formy o wymiarach 20×20 cm. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10–15 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź, przed podaniem pokrój na mniejsze porcje (kwadraty lub prostokąty). Możesz też wypiekać osobne ciasteczka na patelni.

Placki twarogowe

Składniki na 2 porcje (ilość placków w zależności od preferowanej wielkości przy umieszczaniu na patelni):

  • 250 g twarogu,
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 czubate łyżki mąki.

Przygotowanie:

Do miski włóż twaróg i żółtka, do tego dorzuć cukier wanilinowy i cukier puder. Rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej, a następnie delikatnie wymieszaj.

Nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Przewróć na drugą stronę smaż ok. 2 minuty.

Usmażone placki możesz polać syropem klonowym, jogurtem i posypać sezonowymi owocami. Najlepiej smakują świeże, jednak jeśli zrobisz je wieczorem, a rano odgrzejesz, również będą przepyszne.

Zdrowe śniadanie na słono

Jeśli masz rano trochę więcej czasu, by popracować w kuchni, proponujemy Ci tradycyjne śniadanie, ale w ulepszonej wersji. Co powiesz na kanapki z tuńczykiem i jajkiem?

Kanapki z tuńczykiem i jajkiem

Składniki na 1 porcję:

  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego,
  • masło,
  • liście szpinaku,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • cebula (np. czerwona).

Przygotowanie:

Jajko ugotuj. Pieczywo opiecz w tosterze i posmaruj masłem (jeśli nie masz tostera, lekko przysmaż je na patelni z masłem). Na pieczywo wykładaj szpinak, kawałki tuńczyka, plasterki cebuli, plasterki jajka.

Zdrowe śniadanie kojarzy się z koniecznością poświęcenia sporej ilości czasu. Jeśli jednak dobrze to rozplanujesz, będzie ci dane zasmakować pyszności o poranku.

Spróbuj innych proponowanych przez nas pyszności na szybkie dania:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz