fbpx

Woskowijka – zero waste w praktyce

Woskowijka – zero waste w praktyce

Woskowijka to nowoczesne podejście do codziennych czynności, które wykonujemy w kuchni. Idealnie wpisuje się w ideę zero waste, ograniczając ilość śmieci.

Woskowijka zamiast folii

Jeśli należysz do tych ludzi, którzy chcą świadomie zadbać o środowisko naturalne, zapewne jedną z rzeczy codziennego użytku, które najbardziej Cię drażnią, jest folia spożywcza. Pakujemy w nią kanapki do pracy czy szkoły, wkładamy do niej porcjowane mięso, które znajdzie się w zamrażarce. Wykorzystujemy ją niemal do wszystkiego. A czy zastanawiamy się, jakie to niesie skutki? Jeden mały foliowy woreczek przeciętnie jest używany przez kilka godzin, aby potem trafić prosto do kosza. Zdarza się, że niektórzy gromadzą takie woreczki, aby wykorzystywać je częściej i nie wyrzucać od razu. Chwała im za to, bo jest to jakiś zalążek dbałości o środowisko.

Jeśli jednak używanie woreczków w taki sposób Cię nie zadowala, wiedz, że jest na to sposób. Woskowijki to specjalnie przygotowane tkaniny składające się z organicznego materiału bawełnianego pokrytego mieszanką wosku pszczelego, naturalnego oleju jojoba oraz żywicy.

Pamiętacie dawne kanapki pakowane przez nasze mamy w papier śniadaniowy? Woskowijka to coś, co wykorzystuje się na podobnej zasadzie. Przede wszystkim jest bezpieczna dla środowiska i można jej używać wielokrotnie.

Co ciekawe, woskowijka jest w pełni biodegradowalna, można ją zatem wyrzucić nawet na kompostownik, gdzie zwyczajnie się rozłoży.

Woskowijka – jak używać?

Woskowijki można używać w różnoraki sposób. Można w nią zawijać kanapki (pamiętając, by dokładnie pougniatać brzegi ręką, dzięki czemu materiał dopasuje się do kształtu kanapki i nie pozwoli jej wypaść).

Może też służyć do zamykania słoików, talerzy czy pudełek, które wkładasz do lodówki z jakąś zawartością, np. z resztą obiadu. Możesz nią także zawinąć kawałek sera żółtego albo szynki zamiast pakować je w folię.

Jeśli się wybrudzi, wystarczy przemyć ją zimną wodą (bez stosowania chemicznych środków) i położyć do wyschnięcia. Woskowijką nie powinno się owijać surowego mięsa, ponieważ później nie da się jej dokładnie wymyć – chłodna woda nie umyje dokładnie resztek mięsa. Owijanie woskowijką tłustych produktów, np. usmażonego mięsa, również nie będzie zbyt fortunne, ponieważ tłuszcz wniknie w materiał i go zniszczy.

Woskowijjka może być używana wielokrotnie. W zależności od intensywności użytkowania posłuży dłużej lub krócej. Na przykład jeśli codziennie wykorzystujesz ją do pakowania kanapek, posłuży w dobrym stanie jakieś sześć miesięcy. Z kolei jeśli tylko przykrywasz nią słoiki w lodówce, powinna posłużyć dłużej.

Woskowijki dostępne są w różnych kształtach i wzorach, które dodadzą uroku codziennym czynnościom wykonywanym z ich użyciem.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 5 stycznia 2021

    […] Woskowijka – zero waste w praktyce […]

Dodaj komentarz