fbpx

Szybki obiad dla dzieci – w pół godziny!

Szybki obiad dla dzieci – w pół godziny!

Szybki obiad dla dzieci to prawdziwe wyzwanie dla mam. Plusem jest to, że poniższe bardzo zdrowe i ciekawe pomysły na szybkie dania będą smakować całej rodzinie.

Zależy Ci na tym, żeby urozmaicać dietę swoim dzieciom, a jednocześnie czasem brakuje Ci czasu na szukanie nowych inspiracji? Ba! Brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków? Oto kilka naszych pomysłów na smakowity szybki obiad dla dzieci, za którym prawdopodobnie będą one przepadać.

Szybki obiad dla dzieci – zupa krem z cukinii

Cukinia to źródło mnóstwa witamin! Zawiera potas, żelazo, magnez, a także witaminy: C, K, PP i witaminę B1 oraz beta karoten. Nie musisz przekonywać dziecka, żeby ją zjadło. Wystarczy, że przygotujesz pyszną zupę. Sama też będziesz się nią zajadać.

Składniki:

  • 700 g cukinii,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g śmietany 30%,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebule i czosnek pokrój drobno. Cukinię obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj warzywa i zalej 3 szklankami bulionu warzywnego. Dopraw. Gotuj całość przez 20 minut. Dodaj masło i śmietanę, gotuj 5 minut. Następnie zblenduj.

Podawaj z grzankami o smaku czosnkowym lub z gotowym groszkiem ptysiowym. Możesz też ozdobić uprażonym ziarnem słonecznika.

Tę zupę przygotowuje się bardzo szybko, a wystarczy na przynajmniej kilka dni.

Makaron z pesto z marchewki

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • pół łyżki pestek dyni,
  • duży ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 120 g makaronu, np. kokardki lub rurki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Umytą i obraną marchewkę pokrój na drobne cząstki. Wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj aż osiągnie miękkość. Pestki słonecznika i dyni wrzuć na suchą patelnię i upraż. Czosnek drobno posiekaj.

Makaron również ugotuj w osolonej wodzie, aż zmięknie.

Marchewkę odsącz, zostawiając pół szklanki wody. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, pestki i natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Zblenduj, dolewając w międzyczasie cienkim strumieniem oliwę. Na koniec dodaj tyle wody pozostałej zgotowania marchewki, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Jeśli zostało Ci trochę ziaren, możesz nimi posypać przygotowaną potrawę. W przypadku dzieci wygląd potrawy ma niemałe znaczenie.

Możesz też spróbować innych przepisów na dzieci. Najmłodsi uwielbiają makarony, zatem co powiesz na szybki obiad z makaronem i truskawkami? Mmm… Palce lizać!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz