Szybka kolacja dla znajomych



Szybka kolacja to możliwość spędzenia dłuższego wieczoru. Szybko uporaj się z gotowaniem i usiądź w dobrym towarzystwie, by zjeść smakołyki.
Zapowiedzieli się goście, a Ty nie masz pomysłu na to, co podasz na kolację? Lodówka pusta, nie ratuje Cię nawet mrożona pizza w kilku smakach? Nie masz wyjścia – musisz iść do sklepu, ale spokojnie. Wyślemy Cię tylko na małe zakupy, dzięki którym przygotujesz znakomitą kolację, a przy tym nie stracisz zbyt dużo czasu. Twoi goście będą zachwyceni.
Szybka kolacja dla niespodziewanych gości
Kanapki na ciepło



Na zakupach postaw na takie składniki (lista na dwie porcje):
- 2 bagietki,
- pomidory,
- cebula (np. czerwona),
- szczypiorek,
- papryka czerwona lub żółta,
- sałata zielona
- szynka,
- ser żółty,
- masło,
- majonez,
- ketchup.
Przygotowanie:
Bagietkę przekrój wzdłuż i podpiecz na suchej patelni z dodatkiem masła. Możesz też włożyć ją na chwilę do piekarnika posmarowaną masłem. Warzywa umyj, pokrój, sałatę porwij na drobniejsze listki.
Na ciepłej bagietce układaj składniki kolejno i ozdób kleksem majonezu i ketchupu.
Możesz wybrać także inne warzywa (lub owoce) na kanapkę, np. ogórki, awokado, rzodkiewkę, kiełki.
Jak widzisz, przepis na nie jest trudny, wykonanie – tym bardziej! To po prostu kanapki, ale w ciekawszej wersji.
Bajgle z pastą z makreli



Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 papryczka chilli,
- 1 pęczek mięty,
- 1 pęczek koperku,
- 1 cytryna,
- 100 ml jogurtu greckiego,
- sól, pieprz,
- 2 bajgle,
- oliwa.
Przygotowanie:
Mięso z makreli oddziel i rozdrobnij na małe kawałki. Włóż do miski.
Mięso makreli oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Koper, miętę, chilli, cebulę drobno pokrój i dodać do makreli. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Wymieszaj z jogurtem i dodaj do ryby, doprawiając.
Bajgle podgrzej w tosterze lub w piekarniku. Skrop oliwą (możesz też posmarować masłem, jeśli lubisz). Posmaruj pastą i gotowe.
Sycąca szybka kolacja
Ryż z kurczakiem i warzywami



Składniki na 2 porcje:
- 1/2 brokuła,
- 1 marchewka,
- 100 g ryżu,
- 1 filet z kurczaka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 łyżka czarnego sezamu.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, doprawiając do smaku. Brokuł podziel na różyczki, a marchewkę pokrój w paski. Dodaj je do mięsa i smaż, aż warzywa zmiękną. Dodaj starty imbir i czosnek, nadal smażąc.
Zrób sos: masło orzechowe wymieszaj z sosem sojowym i wodą. Dodaj do reszty wraz z ryżem. Smaż przez chwilę. Przed podaniem skrop olejem sezamowym oraz posyp sezamem.
Spróbuj innych proponowanych przez nas pyszności na szybkie dania:
2 komentarze
[…] przepis sprawdzi się także jako szybka kolacja dla większej liczby […]
[…] Szybka kolacja dla znajomych, […]