fbpx

Rogaliki maślane na śniadanie i kolację

Rogaliki maślane na śniadanie i kolację

Francuskie rogaliki to świetny pomysł na śniadanie. Możesz zacząć dzień przyjemniej, jeśli zjesz rano coś przepysznego. Oto przepis na bardzo dobre rogaliki maślane. Zrób je wieczorem, spróbuj i zostaw trochę na udany poranek.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 60 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki drożdży (zwykłych, nie instant),
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Do miski wrzuć pokruszone drożdże i wlej mleko. Wymieszaj. Zostaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie mieszankę wlej do mąki połączonej z solą i cukrem. Wyrabiaj ciasto.

Miskę przykryj ścierką i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie znowu zagniataj ciasto.

Ciasto włóż do lodówki na pół godziny, aby się ochłodziło. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na kształt prostokąta.

Plastry masła umieść na 2/3 szerokości rozwałkowanego placka. Najpierw składaj do środka 1/3 powierzchni ciasta bez masła, a następnie fragment z masłem.

Ponownie rozwałkuj ciasto na kształt szerokiego prostokąta. Włóż ponownie na pół godziny do lodówki.

Wszystkie te czynności (rozwałkowywanie, składanie i chłodzenie) powtórz jeszcze dwa razy. Potem zimny placek umieść na stolnicy. Rozwałkowuj na prostokąt o grubości pół centymetra. Wycinaj trójkąty i każdy z nich zwijaj, zaczynając od podstawy, a kończąc na wąskim wierzchołku.

Rogaliki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i zostaw jeszcze na 45 minut.

Po tym czasie roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch rogalików. Wkładaj do piekarnika rozgrzanego 180ºC na ok. 30 minut.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz