fbpx

Pomysł na kolację we dwoje

Pomysł na kolację we dwoje

Kolacja we dwoje nie musi odbywać się w restauracji. Możecie przygotować ją samodzielnie. Co więcej, możecie ją przygotować wspólnymi siłami. Dzięki temu wieczór będzie jeszcze przyjemniejszy, a radość jedzenia pyszności jeszcze większa.

Pomysł na kolację – na słodko

Pomysł na kolację we dwoje możecie wymyślić sami lub spróbować sił z naszymi propozycjami.

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

  • 2 soczyste gruszki,
  • 50 g ulubionego sera pleśniowego,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • sól, pieprz

Ser pokrójcie w małą kostkę. Orzechy uprażcie na patelni bez dodatku tłuszczu. Przyrządźcie sos: miód rozetrzyjcie z sokiem z cytryny, doprawcie solą i pieprzem i wlejcie oliwę. Wymieszaj do połączenia składników.

Umyjcie liście sałaty i gruszki. Gruszki pokrójcie w ósemki i skropcie sokiem z cytryny. Sałatę rozłóżcie na talerzach i ułóżcie na niej gruszki. Posypcie je serem i orzechami. Polejcie sosem.

Ciastka francuskie z jabłkami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego z lodówki,
  • 1 twarde jabłko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier

Jabłko obierzcie i przekrójcie na połowę. Oczyśćcie z gniazda nasiennego i pokrójcie na 6 plastrów. Ciasto rozłóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia i delikatnie zwilżcie wodą. Podzielcie na 6 kwadratów i posypcie cukrem oraz cynamonem. Na każdym kwadracie ułóżcie po jednym plasterku jabłka. Kwadraty złóżcie po przekątnej na połowę i sklejcie brzegi. Zwróćcie uwagę, żeby zrobić to dokładnie, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły. Posypcie ciastka cukrem. Pieczcie w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut.

Pomysł na kolację – na słono

Tarta ze szpinakiem i kozim serem

  • 300-400 g ciasta francuskiego,
  • 500 g liści szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g sera koziego,
  • świeży tymianek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

Rozłóżcie ciasto francuskie na blasze z papierem do pieczenia. Podwińcie brzegi ciasta lekko do góry. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka.

Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie pokrojony czosnek. Dodajcie szpinak, przyprawy i smażcie przez 2 minuty. Oddzielnie zeszklij na patelni cebulę.

Cebulę wyłóż na ciasto. Na nią połóż szpinak i posyp pokrojonym serem kozim.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Kiedy ciast nabierze złocistej barwy, możesz wyjąc potrawę i posypać ja świeżym tymiankiem.

Pomidory zapiekane z jajkiem

  • 2 duże dojrzałe pomidory,
  • 4 jajka,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. Pomidory umyjcie, i przekrójcie w poprzek do połowy. Wydrążcie miąższ łyżeczką (nie będzie potrzebny, wiec można go wykorzystać do innej potrawy lub po prostu zjeść).

Pomidory umieśćcie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Przyprawcie. Pieczcie przez 10 minut. Po wyjęciu wbijcie jajka do pomidorów, przyprawcie i znowu wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie, aż jajka się zetną (ok. 15 minut). Przed podaniem posypcie pokrojonym szczypiorkiem.

Ciekawy pomysł na kolację pozwoli Wam spędzić wieczór jeszcze przyjemniej.

Zobacz także inne nasze inspiracje na szybkie dania:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz