fbpx

Miód z nawłoci – niesamowite właściwości

Miód z nawłoci – niesamowite właściwości

Miód z nawłoci to mało znany rodzaj miodu, który posiada wiele cennych składników odżywczych. Miodu z nawłoci nie produkuje się dużo.

Miód z nawłoci – słyszałaś o nim?

Miód posiada szereg cennych właściwości, dzięki którym jesteśmy w stanie wpłynąć na przykład na odporność. Miód posiada mnóstwo cennych składników odżywczych.

Warto wiedzieć, że mamy do wyboru wiele rodzajów miodu i od tego, z czego zostały wykonane, zależy, jakie składniki odżywcze się w nim znajdują i na jakie przypadłości nam pomoże.

Miód nawłociowy, o którym mogłaś nawet nie słyszeć, to stosunkowo nowy rodzaj miodu. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej, która kwitnie od sierpnia aż do późnej jesieni, czyli dość krótko. Dlatego dla pszczelarzy jest bardzo cenny. Stanowi ponadto pokarm dla pszczół na okres zimowy, dlatego też nie produkuje się go zbyt dużo. Rolnicy z kolei traktują go jako chwast, nie zdając sobie sprawy z ogromu pozytywnych właściwości, które on wykazuje.

Miód z nawłoci należy do najcenniejszych rodzajów miodu.

Jakie zalety ma miód z nawłoci?

Miód z nawłoci jest bardzo cenny zarówno dla pszczelarzy, jak i dla nas, którzy go spożywamy. Jego największym plusem jest oczywiście to, że pochodzi z natury. Stosuje się go jako bezpieczny antybiotyk. Jest w stanie łagodzić stany zapalne, zakażenia i infekcje. Warto spożywać go w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie napotne.

Co ciekawe, można go z powodzeniem stosować jako środek do walki ze stresem i napięciem.

Bardzo interesujące jest też to, że miód z nawłoci może być stosowany bezpośrednio na skórę. Dzięki temu przysłuży się skórze, poprawiając jej wygląd, ale też ujędrniając ją. Można go także stosować jako element maseczki na twarz lub na włosy.

Miód z nawłoci w kuchni

Można również zastosować miód z nawłoci w kuchni jako dodatek do dań. Można go na przykład z powodzeniem wykorzystać do smarowania pieczywa, do musli czy granoli jedzonego z mlekiem lub jogurtem. Równie dobrze można go wykorzystywać do słodzenia napojów, np. herbaty. Jest dużo lepszym wyborem niż cukier biały.

Ze względu na to, że miód z nawłoci jest dość kaloryczny, nie należy spożywać go w zbyt dużej ilości. Wystarczy 3 łyżeczki dziennie, aby osiągnąć zamierzone efekty.

Miód z nawłoci – skład

W miodzie nawłociowym w 75% znajdują się cukry proste (w tym glukoza i fruktoza). Oprócz tego miód z nawłoci posiada: witaminy, substancje bakteriobójcze, mikroelementy, flawonoidy.

Tak wiele cennych składników zgromadzonych w jednym miejscu sprawia, że miód z nawłoci jest dobry niemal na wszystko.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Skip to content