fbpx

Dekorowanie pierniczków

Dekorowanie pierniczków

Dekorowanie pierniczków to sztuka. Nie będzie przesadą, jeśli stwierdzimy, że taki „malarz” pierniczków to prawdziwy artysta, który zna się na rzeczy. Przyglądaliście się kiedyś temu, jak wyglądają polukrowane pierniczki? Toż to istna uczta dla oka! Wyglądają tak rewelacyjnie, że aż szkoda je zjeść. A ile pracy za tym stoi, to wiedzą tylko ci, którym udało się „zmalować” całą blachę albo dwie.

Dekorowanie pierniczków pisakami cukrowymi

Dekorowanie pierniczków może się odbywać za pomocą różnych technik. Ta najprostsza zakłada kupienie gotowych produktów w sklepie i wykonanie z nich dowolnych ozdób. Można inspirować się zdjęciami z internetu lub tworzyć własne kompozycje dekoracyjne.

Na rynku dostępne są przeróżne kolorowe dodatki do dekorowania. Te najpopularniejsze to chyba pisaki cukrowe w rożnych barwach. Używa się ich łatwo, bo wystarczy tylko przez około minutę rozgrzać zawartość pisaka w dłoni, ugniatając, i już można nakładać na ciastko. Robi się to bardzo prosto, choć po dłuższym czasie faktycznie zaczynają boleć dłonie, a nawet ramiona – w zależności od wykorzystywanej techniki.

Oprócz zalet takie pisaki cukrowe oraz inne produkty przeznaczone do dekoracji (np. brokat jadalny, posypki, barwniki w sprayu) mają także swoje wady, o których rozpisują się znawcy składu rozpisanego na etykietach produktów. Otóż składają się one głównie z cukru i wody, oleju roślinnego i syropu glukozowego. Zatem zdecydowanie nie należą do produktów spożywczych zdrowych ani neutralnych. Są po prostu niezdrowe. Z drugiej jednak strony używanie takiego pisaka raz w roku do pomalowania pierniczków (z czego – jak znamy życie – zjadamy tylko niewielką część, bo część ląduje na choince, a reszta w podarunkach świątecznych) nie zagraża zdrowiu w jakimś dużym stopniu.

Wybór należy do Ciebie. Równie ważna jak świadomość jest też rozwaga.

Dekorowanie pierniczków domowym lukrem

Zamiast pisaków do dekorowania pierniczków możesz użyć domowego lukru. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że… znasz wszystkie składniki, które się w nim znajdują, bo sama je dodajesz. Oczywiście lukier składa się przede wszystkim z cukru, zatem pod względem wartości dla naszego zdrowia, nie powala. Jednak – tak jak to powiedziano wyżej – użycie lukru do dekorowania pierniczków raz w roku nie będzie dla nas zabójcze. Ale – jak ze wszystkim – trzeba do tego podchodzić z umiarem.

Jak zrobić lukier?

Idealny lukier do pierniczków zrobisz z poniższego przepisu:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko musisz utrzeć z cukrem (drewnianą pałką, łyżką lub mikserem). Czas ucierania to ok. 15 minut. W efekcie powinien powstać bardzo gęsty lukier. Jeśli zaoszczędzisz na czasie, lukier będzie się rozlewał.

Nakładaj lukier przez rożek zrobiony z papieru do pieczenia. Przetnij końcówkę, ale na minimalną szerokość – tak, aby ilość lukru na pierniczku nie była zbyt duża, bo pojawi się problem z jego zasychaniem.

Lukier nakładaj od razu, bo dość szybkom zasycha. Jeśli zaschnie całkowicie, wystarczy, że dodasz nieco wody, aby doprowadzić go do poprzedniej konsystencji.

Dekorowanie pierniczków to bardzo dobra zabawa dla całej rodziny. Możecie bardzo przyjemnie spędzić czas, wspólnie wymyślając wzory do namalowanie.


Przeczytaj również:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz