fbpx

Dania z pokrzywy

Dania z pokrzywy

Dania z pokrzywy przygotowuje się wiosną, kiedy pokrzywa ma najwięcej właściwości. Niech dania z pokrzywy zakrólują w Twojej kuchni.

Dania z pokrzywy – czy pokrzywę można w ogóle jeść?

Jadłaś kiedyś pokrzywę? Bardzo możliwe, że nie. A może nawet nie słyszałaś, że pokrzywę w ogóle można jeść. Podpowiemy Ci teraz kilka ciekawych przepisów, które pozwalają wykorzystać pokrzywę jako jeden z głównych składników.

Pokrzywa nie da się oswoić, dlatego bardzo trudno spotkać ją na przydomowych grządkach. Jest indywidualistka i rośnie tam, gdzie chce. Najczęściej można ją spotkać w lasach, na łąkach, ponieważ lubi dzikie tereny oraz żyzną glebę. Kojarzy Ci się pewnie z poparzonymi dłońmi i nogami, kiedy nieuważnie jej dotkniesz. Zbierana odpowiednio pozwoli wspomagać zdrowie.

Pokrzywa nadaje się do przygotowywania dań i napojów. Dzięki jej właściwościom można uzupełnić w organizmie niedobory np. żelaza. Jest w niej również sporo witaminy C oraz A, K i witamin z grupy B. Nic tylko rwać! Pamiętaj tylko, by zerwać ją wiosną, zanim zacznie kwitnąć. Kwitnąca pokrzywa nie posiada już tak cennych właściwości.

A kiedy już znajdzie się na blacie w Twojej kuchni, wykorzystaj jeden z poniższych przepisów.

Dania z pokrzywy – krokiety z pokrzywą

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju

farsz:

  • 60 pokrzyw (bez łodyg),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Przygotować ciasto jak na naleśniki.

Pokrzywy gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wyjąć i drobno posiekać. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle. Po podsmażeniu wymieszać ją z pokrzywami. Doprawić.

Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu i zawijać. Panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru.

Dania z pokrzywy – zupa pokrzywowa

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • śmietana

Wykonanie:

Pokrzywę polać gorącą wodę, aby ja sparzyć. Do garnka nalać wodę (ok. 2 litry) i zagotować, dodając liście laurowe, ziele angielskie, sól, czosnek i drobno posiekane marchewki oraz ziemniaki. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz posiekane pokrzywy. Dodać pieprz. Pokrzywę i cebulę dodać do wody, kiedy gotujące się warzywa zmiękną. Gotować jeszcze chwilę, doprawiając do smaku.

Kilka łyżek gorącej zupy odlać do miseczki. Dodać tam kilka łyżek śmietany. Wymieszać i całość ponownie wlać do garnka z zupą.

Smacznego!

Przeczytaj również:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz