fbpx

AlePanierka – projekt kulinarny, jakiego jeszcze nie było

AlePanierka – projekt kulinarny, jakiego jeszcze nie było

AlePanierka to projekt, który powstał z myślą o osobach ceniących wartościowe i świadome odżywianie się. Jeśli masz dość bułki tartej na każdym kotlecie, musisz wiedzieć, że jest zamiennik, który świetnie smakuje i nie dostarcza pustych kalorii.

AlePanierka – wartościowa i smaczna

AlePanierka to oferta dla tych, którzy świadomie się odżywiają lub chcieliby spróbować nowych smaków. Proponowane mieszanki świetnie zastępują tradycyjne rozwiązania.

Oferta obejmuje:

·       AlePanierkę sezamową,

·       AlePanierkę orzechową,

·       AlePanierkę razową do kurczaka.

Miłośnicy bułki tartej nie odnajdą w panierkach charakterystycznego smaku białej mąki. Kotlet inny niż te, które zwykle w niedzielę znajdują się na talerzach, to szczególne wyzwanie dla ceniących klasyczne smaki. Okazuje się jednak, że nawet mężowie mocno przywiązani do tradycji dadzą się przekonać do czegoś nowego. Na dowód przedstawiamy wpis pewnej blogerki, który znajdziecie tutaj.

Można pokusić się o stwierdzenie, że bułka tarta to wygodne przyzwyczajenie. A życie jest po to, aby próbować nowości! Zapraszamy do skosztowania produktów, które dopełnią przyjemności dla kubków smakowych.

Czym jest bułka tarta?

Wydaje się, że bez bułki tartej nie można sobie poradzić w domowej kuchni. Dodajemy ją do panierowania mięsa, warzyw, a nawet do zagęszczania zup. Myślimy, że bez niej kotlet schabowy nie smakuje tak samo. Przyzwyczailiśmy się do tej wygodnej formy panierki. Nie jest jednak tajemnicą, że białe pieczywo (a takie właśnie jest zawarte w bułce tartej) nie jest zbyt wartościowe.

O ile bułka tarta wykonana samodzielnie w domu jest produktem o dość prostym składzie (takim samym jak pieczywo, z którego została wykonana), o tyle ta sklepowa może dodatkowo posiadać sporo niespodzianek. Przykładowy skład sklepowej bułki tartej:

skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, olej roślinny (rzepakowy), cukier, drożdże, sól, błonnik roślinny, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksymetyloceluloza, emulgatory: lecytyny, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego, substancja spulchniająca; węglany sodu.

źródło: www.gotujimieszkaj.pl

Skąd pomysł na produkt?

Twórca pomysłu na wartościowe panierki, Tomasz Mrozek, jest z wykształcenia technologiem żywności. Intuicyjnie zwraca uwagę na to, z jakich składników składają się potrawy. Tak mówi o innowacyjnym pomyśle na panierki: Pewnego dnia, jedząc niedzielny obiad, przyszło mi do głowy, że przecież za każdym razem, gdy jem panierowane produkty, to tak naprawdę zajadam się białą mąką. Wtedy zacząłem się zastanawiać, czy dałoby się wykorzystać do tego celu jakieś bardziej wartościowe składniki. Skojarzyłem, że moja mama czasami obtaczała mięso w płatkach kukurydzianych albo dodawała ziarna sezamu do panierki. Zacząłem kombinować, szukać składników i testować różne kompozycje.

Co znajduje się w składzie panierek?

Powstały trzy kompozycje smakowe z wykorzystaniem takich składników jak: złoty len mielony, ziarno sezamu białego i czarnego, otręby pszenne, płatki jaglane, orzechy arachidowe czy słodka mielona papryka. Zamysł był taki, żeby do mieszanek dodawać składniki, które będą dawać ciekawy efekt smakowy i wizualny, a jednocześnie wniosą pewną wartość żywieniową – chociażby wysoką zawartość błonnika. Oczywiście cały czas szukamy i testujemy nowe składniki i nastawiamy się na doskonalenie receptur – mówi Tomasz Mrozek.

Do czego wykorzystywać panierki?

Poza klasycznym wykorzystaniem panieru do smażonego mięsa (kotlety schabowe, kurczak, kotlety z mielonego mięsa itp.), możemy spróbować AlePanierki jako posypki do porcji mięsa, które wkładamy do piekarnika. Oprócz tego można ją wykorzystać także do ryby albo coraz bardziej popularnych roślinnych substytutów mięsa. Sprawdzi się również w przypadku warzyw – z powodzeniem da się nią posypać plastry cukinii czy bakłażana. W zasadzie wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy, może zostać okraszone odrobiną wartościowej posypki.

Wiele blogerek kulinarnych wykorzystuje już produkty AlePanierka, testując własne pomysły na ugryzienie tematu. Do tej pory udało się przygotować m.in.:

·       krokiety z kurczakiem i kukurydzą,

·       rybę z piekarnika,

·       kurczakowe nuggetsy,

·       paluszki orzechowo-serowe,

·       pizzę,

·       naleśniki,

·       sałatkę mięsem w razowej panierce,

·       zapiekane mięso mielone.

Gdzie można je kupić?

W tym momencie AlePanierkę można zakupić poprzez platformę Allegro. Zakupy są też możliwe poprzez FB, gdzie sklep jest połączony z Allegro.

Panierki możesz kupić tutaj. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ich temat, zerknij na FB  AlePanierka i Instagram.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz