Zdrowe desery – sposób na cukroholików

Zdrowe desery – sposób na cukroholików | wlustrze.pl
Zdrowe desery – sposób na cukroholików | wlustrze.pl

Zdrowe desery to rozwiązanie dla wszystkich, którzy są uzależnieni od cukru. Możesz je z łatwością przyrządzić dla siebie albo dla żądnej cukru rodziny.

Dla większości z nas słodycze są nieodłączną częścią radości życia. Problem tkwi w tym, że jemy ich za dużo (i za wcześnie podajemy dzieciom, ale o tym innym razem), a przez to tyjemy i chorujemy. Zdrowe desery stanowią środek zastępczy dla upstrzonych cukrem kawałków sernika, makownika czy tiramisu do poobiedniej kawy. Ciasto bez cukru? To możliwe. A jakie smaczne!

Zdrowe desery – sezamowiec

Zamiast makownika z pół szklanki cukru, można zrobić ciasto bez cukru – sezamowiec. Oczywiście ma słodki smak, ale nie przez sam cukier. Można do niego dodać wybraną substancję słodzącą, np. syrop klonowy – ale w niewielkiej ilości. Świetny przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka niełuskanych migdałów,
  • 0,5 szklanki czarnego niełuskanego sezamu niełuskanego,
  • 5 dużych łyżek niemielonego lnu złocistego,
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego,
  • 7 szt. daktyli,
  • 4 duże łyżki syropu klonowego lub innej substancji słodzącej,
  • 2-3 małe łyżeczki oleju kokosowego.

Zmielone migdały, sezam i len wsypać do miski. Dodać posiekane daktyle, syrop klonowy, olej kokosowy i mleko ryżowe. Wymieszać do powstania jednorodnej masy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem. Przełożyć tam masę i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Zdrowe desery | wlustrze.pl
Zdrowe desery | wlustrze.pl

Zdrowe desery w pół godziny

Zdrowe ciasteczka to kolejna propozycja dla tych, którzy nie mogą obejść się bez słodkich przekąsek. Da się je zrobić w pół godziny niedużym nakładem pracy. I nie trzeba wielu składników.

Składniki:

  • 1 banan,
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Banana i wiórki zmiksować razem ze sobą. Formować dowolne kształty i wykładać na przygotowaną blachę. Piec ok. 20 minut, aż ciastka będą złote.

***

Bez czekolady trudno się obejść. Trudniej niż bez pięknej biżuterii, kosmetyków i internetu. Która się ze mną zgadza? Na pewno Carole Matthews się zgadza: Zapomnijcie o brylantach. Na pewno odkryjecie, że to czekolada jest najlepszym przyjacielem dziewczyny.

Co prawda, jak zjesz czekoladę raz na jakiś czas, to nic złego się nie stanie. Gorzej jak jesteś od niej, hm…, uzależniona. Wtedy trzeba znaleźć coś, co ją zastąpi i przejść na dietę bezczekoladową. Bardzo proszę: czekoladowe muffinki… bez czekolady.

Składniki:

  • 3,5 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 1-1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 banan,
  • 0,5 łyżeczki wanilii bio w proszku,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki syropu z trzciny cukrowej.

Do miski wsypać: amarantus, rodzynki, wiórki, wanilię. Dodać mleko roślinne, banana (rozgniecionego widelcem), olej kokosowy i syrop z trzciny cukrowej. Wymieszać do połączenia składników. Połączone składniki  wkładać do foremek i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pisząc to, zajadam się deserem swojego autorstwa. Do szklanki wsypałam trochę muesli, do tego jogurt naturalny, pokrojowe w kostkę dojrzałe mango i czekoladowe wiórki. Pycha. Cukier jest? Jest. W bezpiecznej ilości? Zdecydowanie tak!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz