Temperatura w lodówce. Jak przechowywać żywność?

Temperatura w lodówce. Jak przechowywać żywność? | wlustrze.pl
Temperatura w lodówce. Jak przechowywać żywność? | wlustrze.pl

Temperatura w lodówce różni się w zależności od półki. Niewiele z nas wie, że poszczególne półki są dostosowane do przechowywania konkretnych produktów. Czas dowiedzieć się, co gdzie powinno leżeć!

Nie możesz zasnąć, kiedy w lodówce zamarza jedzenie? Odpowiednio je ułóż, a nawet o północy szybko znajdziesz to, czego szukasz! Czemu temperatura w lodówce jest niska? Niższa niż pokojowa? Po to, żebyśmy mogły kupić więcej produktów i mieć gdzie je przechowywać. No i żeby były świeże oczywiście. Nie raz i nie dwa zdarzyło mi się (i Tobie pewnie też), że w lodówce coś nieprzyjemnie zapachniało. I okazało się, że to jogurt albo mleko, albo kawałek sera. Podpowiadam, jak przechowywać w lodówce warzywa i owoce, mięsa, nabiał, żeby mogły dłużej być przydatne do spożycia.

Inna temperatura w lodówce na poszczególnych półkach

Musisz wiedzieć, że ustawienie temperatury w lodówce nie oznacza, że taka sama będzie się utrzymywać wszędzie. Z czego wynika różna temperatura w lodówce na poszczególnych półkach? Ze zwykłego unoszenia się powietrza do góry. Także tutaj ta zasada jest zachowana – cieplejsze powietrze unosi się do góry, przez co na wyższych półkach panuje niższa temperatura. Ustawienie temperatury w lodówce powinno oscylować w granicach 3-5 stopni. Wtedy na wyższych półkach będzie nawet 7 stopni – odpowiednio zimne powietrze zostanie doprowadzone we właściwe partie urządzenia. Ale trzeba pamiętać, że przy tym konieczne jest ustawienie produktów na konkretnych półkach, aby zadbać o ich świeżość.

Temperatura w lodówce | wlustrze.pl
Temperatura w lodówce | wlustrze.pl

Stare lodówki są o tyle kłopotliwe, że ustawiona temperatura może różnić się nawet o 7 stopni! Aby ją kontrolować, dobrze jest się zaopatrzyć w elektryczny termometr. Te nowszej generacji są ulepszone – same wpływają na właściwą cyrkulację powietrza, chłodzą powietrze w niższych partiach. Te z systemem No Frost nawet nie wymagają rozmrażania.

Temperatura w lodówce a rozmieszczenie żywności

Lubisz mieć w domu porządek? Zadbaj o niego także w lodówce. Warzywa i owoce mają inną przydatność do spożycia niż nabiał czy ketchup. Dlatego producenci lodówek w swoim geniuszu przewidzieli dla tych wszystkich rzeczy odpowiednie miejsce na półce!

Ułożenie żywności na poszczególnych półkach powinno wyglądać tak:

  • półki na drzwiach – sosy, ketchup, musztarda, koncentraty, napoje, alkohol. Dlaczego tak? Bo kiedy drzwi się otwiera, to półki na nich są jako pierwsze narażone na uderzenie ciepłego powietrza. Z tego powodu trzeba tam trzymać takie rzeczy, które mają długą przydatność do spożycia;
  • dolne szuflady – warzywa i owoce*. Dlaczego tak? Bo nie najniższa temperatura w lodówce jest podobna do tej, jaka panuje w piwnicy;
  • dolne półki – mięso i ryby. Dlaczego tak? Bo tutaj panuje najniższa temperatura;
  • środkowe półki – serki, twarożki, wędlina, sery, jajka, potrawy w naczyniach próżniowych czy miskach, ciasta. Dlaczego tak? Bo te produkty mają krótszy okres przeznaczony na spożycie, najszybciej się zepsują;
  • najwyższe półki – dżemy, mleko, jogurty. Dlaczego tak? Te produkty potrzebują cieplejszego miejsca do leżakowania.

*Pamiętaj, że pomidory, cytryny, czosnek, cebula, cukinia, jabłka i inne podobne produkty nie potrzebują lodówki! Aby zachować wartości odżywcze i dojrzeć, powinny leżeć w misce na ladzie w temperaturze pokojowej. No chyba że są już nadkrojone – to inna bajka. Wtedy – tylko lodówka!

Jeśli odpowiednio ułożysz w lodówce mięso, warzywa i owoce, nabiał i inne produkty, będziesz mogła cieszyć się dłużej ich świeżością.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz