Herbata z imbirem i inne zimowe napitki

Herbata z imbirem czy z pigwą to świetny sposób, żeby rozgrzać się w zimowy wieczór. Świetnie smakuje, a przy tym ma zdrowotne właściwości. Mmmm… Pycha.

Herbata z imbirem – kilka faktów

Mimo że dzisiejsza zima nie jest już taka jak jeszcze 15 lat temu, to mrozy dają się we znaki. Najlepsza na taką chłodną atmosferę będzie herbata z imbirem. Siedzicie na fotelu, odpoczywacie z kubkiem  ręku. Macie ochotę? To źródło witamin i gwarancja na zachowanie zdrowia. Trzeba tylko umieć odpowiednio wykorzystać imbir. Tajemnica tkwi w tym, w jaki sposób się go pokroi.

Imbir ma bardzo ciekawy smak. Jest jednocześnie słodki i gorzki. Wystarczy łyk, aby poczuć w ustach przyjemne i lekko drażniące palenie. Ta specyficzna przyprawa jest lekko pikantna. Zebranie w jednym miejscu tylu smaków daje mieszankę wybuchową. Herbata z imbirem będzie bardzo orzeźwiającym napojem – nawet podczas srogiej zimy.

Mimo że imbir jest znany i wykorzystywany od tysięcy lat, to dopiero od jakiegoś czas przeżywa swój renesans. Można powiedzieć, że odkryto go na nowo. Da się go kupić w każdym supermarkecie. To, że wygląda niezachęcająco, niech Was nie odstrasza. W Waszej diecie zdziała cuda. A przede wszystkim rozgrzeje w zimowe wieczory.

Imbir ma wiele cennych właściwości – wpływa na trawienie, chroni przed infekcjami, działa antyzapalnie i antyseptycznie. Można wymieniać i wymieniać. Skupmy się jednak na przygotowaniu imbiru.

Herbata z imbirem – przygotowanie

Jeśli kupiłaś, pokroiłaś i wrzuciłaś do herbaty imbir, ale nie czujesz różnicy w smaku, prawdopodobnie zrobiłaś to w niewłaściwy sposób. Musisz wiedzieć, że herbata z imbirem będzie rozgrzewać i zachwycać smakiem tylko, jeśli dobrze pokroisz imbir. Odkrój więc kilka cienkich plasterków (możesz też zetrzeć na tarce). Dobrym pomysłem jest też rozdrobnienie kilku drobnych kawałeczków w moździerzu. Im więcej – tym mocniejszy będzie miała smak.

wlustrze, grafika, cytat  herbata z imbirem

W tym samym czasie w rondelku gotuj trochę wody – tyle ile potrzebujesz na napój. Po zagotowaniu wrzuć tam przygotowany imbir i przez 2 minuty gotuj. Dosyp herbatę (ewentualnie wrzuć torebkę z herbatą, choć osobiście polecam liściastą). Gotuj całość przez 5 minut. Rozgrzewająca herbata z imbirem będzie świetnie smakować z nutą kardamonu albo cynamonu.

Pigwa do herbaty

Lubicie herbatę z cytryną? Polubicie też z pigwą. Pigwa do herbaty smakuje najlepiej, kiedy wcześniej odpowiednio się ją przygotuje.

Umyte owoce pigwy należy pokroić w drobne, cienkie kawałeczki. W misce posypać cukrem, żeby puściły sok. Po kilku godzinach cząstki włożyć do słoików i pasteryzować. Tak przygotowane owoce można potem dodawać do herbaty. Nadadzą napojowi cierpki, kwaskowaty smak. Kiedy zima w pełni, dobrze jest zapewnić sobie trochę witamin. Pigwa do herbaty to najprostszy sposób, żeby poczuć lato zamknięte w słoikach. Jak powiedział Albert Camus: Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato.

Pigwa, imbir, a może jeszcze coś innego? Stwórzcie własną herbatkę rozgrzewającą na zimę i dajcie sobie zastrzyk energii i dobrych składników.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz